Lees meer over de beveiliging van uw pc Lees meer over veilige wachtwoorden Lees meer over het beveiligen van uw router  

STAPPENPLAN

Als u regelmatig een backup maakt van uw persoonlijke bestanden weet u zeker dat u altijd verder kunt, mocht er onverhoopt iets met uw computer gebeuren.

 

Lees onderstaande uitgangspunten en ga aan de slag met het stappenplan rechts. Stel uw bestanden vandaag nog veilig!

 

Alle geboden informatie op deze website is onpartijdig! Zie colofon.

 

Uitgangspunten
1 Gebruik bij voorkeur een gratis backupprogramma (zie GRATIS programma's) dat automatisch op gezette tijden backups voor u maakt. Maakt u backups liever met de hand, doe dat dan minimaal één keer per week en zet dat ook in uw agenda!
   
2

Maak uw backup altijd op een informatiedrager buiten uw pc, bijvoorbeeld een usb-stick, beschrijfbare cd-rom of dvd, andere harde schijf of op opslagruimte ergens op uw netwerk. De reservekopie kunt u dan apart bewaren. Handig na brand of diefstal, maar ook als uw harde schijf verwoest wordt door een virus of domweg... crasht!

   
3

Controleer regelmatig of de gemaakte backups in orde zijn, ook als u een automatisch backupprogramma gebruikt!

   
4

Ga regelmatig na of u geen belangrijke bestanden over het hoofd ziet. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe programma's die u hebt geïnstalleerd en waarvan de data in een nieuwe map ergens op uw harde schijf bewaard wordt.

   
5 Gebruik een compressieprogramma om uw bestanden te verkleinen, zodat u niet te snel tegen ruimtetekort aanloopt op uw usb-stick, cd-rom, dvd of extra harde schijf (zie GRATIS programma's).

 

 



Wat is een image en kan dat ook GRATIS?
Een aanvullende maatregel op het regelmatig backuppen van uw bestanden is het maken van een image. Zo'n image is een blauwdruk van uw hele harde schijf. Als u dit meteen doet nadat uw computer 'vers' met alle software is geïnstalleerd, heeft u altijd een backup van het volledige systeem in de beginsituatie (toen alles nog goed werkte) achter de hand. Mocht uw computer een keer in de soep draaien dan kunt u met de image uw computer snel weer in orde te maken.

Er bestaat gratis imagesoftware. Zie de pagina GRATIS programma's.

Een erkend commercieel (lees: niet gratis) programma om images te maken is Norton Ghost. Dit programma is in staat om periodiek, bijvoorbeeld elke week, een nieuwe image te maken van het systeem, inclusief uw aangepaste en nieuwe data.

LET OP: net als bij een backup is het maken van een image niets anders dan een momentopname. Het imagen van een harde schijf is bovendien een ruimte innemend proces. Gebruik imagesoftware daarom bij voorkeur in combinatie met een backupprogramma.

 

 



Stappenplan

1

Bepaal waar u uw backup straks naar toe schrijft.

 

Bij kleine hoeveelheden data:

Usb-stick of beschrijfbare cd-rom

 

Bij grote hoeveelheden data:

Beschrijfbare dvd, extra harde schijf (bij voorkeur een externe harde schijf buiten uw pc) of een andere computer of server in uw netwerk.

 

Naar boven

 

2

Maak een lijst van de bestanden en van de instellingen waarvan u graag een backup wilt maken.

 

Tip:

Denk aan e-mailberichten, het adresboek, uw favorieten en uw documenten, foto's en muziek, maar ook aan gegevens van inbelverbindingen, e-mailaccounts en e-mailberichtenregels.

 

 

Naar boven

 

3

Vul de lijst uit stap 2 verder aan met de plaats wáár deze bestanden en instellingen op de harde schijf staan.

 

Tip:

Op de pagina Waar zijn mijn bestanden? staan de (standaard)locaties van veelgebruikte bestanden en instellingen binnen Windows XP. Veel locaties gelden ook voor Windows Vista, maar niet allemaal.

 

Naar boven

 

4

Bepaal of u de backup handmatig maakt of geautomatiseerd en installeer vervolgens de hulpprogramma's die u wilt gebruiken.

 

Tip:

Op de pagina GRATIS programma's vindt u handige programma's die u kunt gebruiken bij zowel uw handmatig als uw geautomatiseerde backups.

 

Naar boven

 

5a

Handmatige backup

Zoek aan de hand van uw lijstje uit stap 3 één voor één de bestanden op en kopieer ze naar het opslagmedium dat u in stap 1 bepaald hebt.

 

Tip:

Pak de bestanden eventueel eerst in (comprimeren) met behulp van een compressieprogramma, zodat het bestand kleiner wordt. Op de pagina GRATIS programma's vindt u gratis compressiesoftware.

 

5b

Automatische backup

Neem zorgvuldig de tijd om het backupprogramma van uw keuze zorgvuldig in te stellen. Bent u daarmee klaar, geef het programma dan opdracht voor de eerste backup.

 

Tip 1:

Gratis backupprogramma's vindt u op de pagina GRATIS programma's.

 

Tip 2:

De allereerste backup kan lang duren, omdat dan alle data gekopieerd wordt. Bij de meeste automatische backupprogramma's vindt de backup daarna incrementeel plaats. Daarbij worden alleen nieuwe of aangepaste bestanden meegenomen in de backup wat veel tijd bespaart!

 

Tip 3:

Met automatische backupprogramma's kunt u veel backuppen, maar niet alles. Zo zijn er bepaalde instellingen die u handmatig moet kopiëren. Meer informatie vindt u op de pagina Waar zijn mijn bestanden?

 

Naar boven

 

6

Controleer zorgvuldig of de backup goed gemaakt is.

 

Tip 1:

Controleer de backup juist ook als u een backupprogramma gebruikt. Immers, u weet dan zeker dat u het programma goed heeft ingesteld.

 

Tip 2:

Probeer eens een bestand te openen vanuit uw backup. U controleert dan twee dingen tegelijk: is het bestand überhaupt meegenomen in de backup en is het bestand ook onbeschadigd in de backup terecht gekomen.

 

Naar boven

 

7

Zet in uw (elektronische) agenda wanneer de volgende backup moet plaatsvinden.

 

Tip 1:

Bij veel automatische backupprogramma's kunt u een tijd instellen waarop het programma op eigen houtje opnieuw een backup maakt. Controleer of dit ook gebeurt en of bij de volgende backup inderdaad weer alles van uw keuze is gekopieerd.

 

Tip 2:

Doorloop elke backupdag opnieuw bovenstaande stappen. Dan weet u zeker dat u niets over het hoofd ziet!

 

Naar boven

 

 

Deze pagina werd voor het laatst bijgewerkt op 06-10-2018 om 10:34 uur