Lees meer over de beveiliging van uw pc Lees meer over veilige wachtwoorden Lees meer over het beveiligen van uw router  

Backup uw pc!

 

 

» Home
» STAPPENPLAN

» Waar zijn mijn bestanden?

» GRATIS programma's

» Colofon

 

Zoek zoek

GRATIS PROGRAMMA'S

Op deze pagina vindt u gratis programma's die u van dienst kunnen zijn bij het backuppen van uw bestanden en instellingen.

 

Alle geboden informatie op deze website is objectief en onpartijdig! Zie ook de informatie over mijn onafhankelijkheid in het colofon

 

 

Klik en ga meteen naar:

Compressieprogramma's

Backupprogramma's

E-mail backupprogramma

Synchronisatieprogramma's

Imageprogramma's

 

Nederlandstalig = Nederlandstalig programma

 

Compressieprogramma's

Met compressieprogramma's kunt u bestanden inpakken en verkleinen (comprimeren). Dat kan met één enkel bestand of met een heleboel bestanden tegelijk, bijvoorbeeld een hele directory. Het comprimeren van bestanden en mappen is een gebruikelijke manier om ze makkelijker op een usb-stick of cd-rom te laten passen.

 

Windows XP

In Windows XP zit standaard een inpakfunctie. Als u met de rechter muisknop op een bestand of map klikt, kiest u voor Kopiëren naar..., Gecomprimeerde map. Het bestand of de map met alle bestanden die erin zitten, wordt dan meteen zo klein mogelijk gemaakt en verpakt in één enkel bestand.

 

WinZip

Het Engelstalige WinZip is al sinds jaar en dag een gevestigd programma om bestanden en mappen te comprimeren, of wat ook wel gezegd wordt, te archiveren.

 

Het programma gratis te gebruiken gedurende 45 dagen. Daarna moet u 29,95 dollar betalen of het programma binnen tien dagen van uw computer verwijderen. Doet u dit niet dan blijft het programma niettemin werkzaam op uw computer.

 

> Ga naar WinZip

 

 

7-Zip Nederlandstalig

Een gratis alternatief voor het hierboven genoemde WinZip is het minstens zo krachtige programma 7-Zip. Na installatie kunt u in de opties voor de Nederlandse taal kiezen.

 

> Ga naar 7-Zip Nederlandstalig

 

Naar boven

Backupprogramma's

De onderstaande backupprogramma's heb ik speciaal geselecteerd uit de grote hoeveelheid beschikbare programma's, omdat ze allemaal Nederlandstalig zijn, automatisch een backup kunnen plannen en gratis zijn te gebruiken. Bij elk programma staan de belangrijkste kenmerken c.q. verschillen. Let bij deze backupprogramma's altijd op de volgende zaken:

» De meeste backupprogramma's kunnen niet zonder meer rechtstreeks naar een cd-rom of dvd schrijven, omdat ze zelf de CD-branders niet aan kunnen sturen. Alleen als u al software gebruikt waarmee u rechtstreeks naar een cd-rom of dvd kunt schrijven (zoals DirectCD van Adaptec) kan het backupprogramma hiervan soms gebruikmaken. Backupprogramma's kunnen wel rechtstreeks schrijven naar een usb-stick, harde schijf of een locatie ergens op uw netwerk, bijvoorbeeld de harde schijf van een andere computer.
   
» Het is raadzaam om uw programma’s af te sluiten voordat het backupprogramma van start gaat. Sommige programma's zoals Microsoft Outlook blokkeren namelijk bepaalde databestanden waardoor het backupprogramma deze bestanden niet mee kan nemen in de backup.
   
» Controleer regelmatig of de backup goed gelukt is. Vooral als u het backupprogramma voor de eerste keer heeft ingesteld. Zie ook uitgangspunten en stappenplan.

 

 

SyncBack Freeware Nederlandstalig

Fraai backupprogramma van 2BrightSparks. Het is eenvoudig in gebruik, handig en snel en geeft na elke backup een overzicht van welke bestanden wel of niet succesvol een backup gemaakt is. Let op dat u SyncBack Freeware versie download en niet de commerciële grote broer SyncBackSE!

 

> 2BrightSparks

> SyncBack Freeware Nederlandstalig

> Handboeken (Engelstalig)

 

Kenmerken:

» Heeft Nederlandstalige versie Nederlandstalig
» Vanaf Windows 98
» Zowel simpele als uitgebreide interface
» Automatische backups mogelijk
» Ingestelde acties in 'verhaalvorm' te lezen
» Eerste backup volledig, daarna alleen incrementeel (optie Oplopend) wat sneller is, omdat alleen nieuwe of aangepaste bestanden nog worden meegenomen in de backup
» Rapportage na backup
» Gezien de beschikbare eenvoudige interface erg geschikt voor beginners!

 

 

Reservekopie van Outlook 2003

Microsoft heeft een handig programma dat automatisch een backup kan maken van de PST-bestanden van Outlook op het moment dat u het programma afsluit. Deze plugin is eenvoudig te installeren via de website van Microsoft. Let op, de plugin werkt niet bij Outlook Express!

 

> Microsoft

> downloaden + gebruiksaanwijzing Nederlandstalig

 

Kenmerken:

» Heeft Nederlandstalige versie Nederlandstalig
» Vanaf Windows 98 SE
» Voor Outlook 2000 en hoger
» Dagelijkse backup mogelijk

 

 

Cobian Backup Nederlandstalig

Lijkt qua mogelijkheden op het bovenstaande SyncBack Freeware met als grootste verschil dat encryptie mogelijk is. Bij encryptie wordt de backup versleuteld aan de hand van een wachtwoord. Hierdoor is uw backup beter beveiligd! Na installatie kunt u in de opties voor de Nederlandse taal kiezen.

 

> Cobian

> downloaden Nederlandstalig

 

Kenmerken:

» Nederlandstalige versie (via menu Tools) Nederlandstalig
» Werkt vanaf Windows NT
» Automatische backups mogelijk
» Encryptie is mogelijk (beveiligde backups!)
» Comprimeren mogelijk
» Eerste backup volledig, daarna alleen incrementeel (optie Oplopend) wat sneller is, omdat alleen nieuwe of aangepaste bestanden nog worden meegenomen in de backup.

 

 

Naar boven

 

E-mail backupprogramma

Met het gratis (Engelstalige) MailStore Home kunt u al uw e-mail backuppen. Het programma kan overweg met bijna alle POP3 of IMAP-mailclients, zoals Microsoft Outlook, Outlook Express, Windows Mail, Exchange Server Mailboxes, AVM KEN! Mailboxes, Mozilla Thunderbird/SeaMonkey en Webmailer.

Alleen webmail accounts zoals Yahoo Mail en Hotmail worden nog niet ondersteund.

 

MailStore Home (Engelstalig)

 

> deepinvent Software

> downloaden

 

Naar bovenSynchronisatieprogramma's

Het verschil tussen deze categorie synchronisatieprogramma's en de bovenstaande categorie backupprogramma's is dat de onderstaande synchronisatieprogramma's niet automatisch hun werk doen op een van tevoren ingestelde tijd. Grootste nadeel: u kunt vergeten een backup te maken. Daarnaast zijn onderstaande programma's hoofdzakelijk ontworpen om bestanden op twee computer te synchroniseren, ofwel, handig als u op meerdere computers werkt en op beide de bestanden up-to-date wilt houden. Dat neemt niet weg dat u ze ook kunt gebruiken voor het maken van backups.

 

SyncToy (Engelstalig)

 

> Microsoft

> downloaden

> gebruiksaanwijzing (Engelstalig)

 

Kenmerken:

» Alleen Engelstalig
» Windows XP
» Automatische backups NIET mogelijk

 

 

Naar boven

 

Imageprogramma's

Het gratis Partition Saving is een programma waarmee u een exacte kopie kunt maken (image) van uw gehele harde schijf. Het programma werkt echter alleen onder DOS! U kunt het dus niet onder Windows gebruiken. Meer (Engelstalige) informatie vindt u op de website van de maker ervan: www.partition-saving.com. Nederlandstalige informatie vindt u op: www.schoonepc.nl/optim/backup.html.

 

Het gratis XXClone maakt u eenvoudig een kopie van de harde schijf die naar een extern opslagmedium geschreven wordt, bijvoorbeeld een usb-harddisk (let op: doellocatie wordt gewist en is na back-up niet voor andere doeleinden beschikbaar). De kopie kunt u zelfs bootable maken, zodat u de computer na een onverhoedse systeemcrash vanaf het externe opslagmedium kunt opstarten. Van XXClone bestaat een betaalde versie met meer mogelijkheden, maar de gratis versie biedt genoeg: http://www.xxclone.com.

 

Het gratis DriveImage XML kan een exacte kopie maken van uw complete harde schijf(partitie). Het eindresultaat is een bestand waarin u ook kunt bladeren om bijvoorbeeld afzonderlijke bestanden terug te zetten: http://www.runtime.org/driveimage-xml.htm.


Naar bovenOnline backuppen
Steeds meer bedrijven bieden online backup aan, diensten waarbij u al of niet automatisch reservekopieën maakt van uw documenten via uw internetverbinding op de server van de aanbieder. Sommige diensten bieden (beperkte) gratis ruimte aan of een gratis testperiode. Hieronder enkele diensten die het magazine Computer Totaal in de afgelopen tijd testte.

Mozy Online Backup
Mamut
Carbonite
Xdrive

Vergelijk de verschillende online backupmogelijkheden via www.vergelijkbackuponline.nl.

 

 

Soms helpt F8
Als uw systeem om wat voor reden dan ook niet meer wil opstarten, wil het soms nog wel lukken als u de computer opstart in veilige modus. Daarbij laadt Windows alleen de hoogstnoodzakelijke zaken in het geheugen. Dat betekent bijvoorbeeld dat u niet kunt printen of internetten. Wel heeft u dan toegang tot de harde schijf en dus uw persoonlijke bestanden die u hopelijk dan snel alsnog in veiligheid kunt brengen!

Handel als volgt om de computer in veilige modus op te starten: druk op de aan/uit-knop van de computer en druk nog vóórdat Windows begint met opstarten op F8. Als u dat goed en op tijd gedaan heeft, krijgt u een menu in beeld waarbij u ook kunt kiezen voor opstarten in veilige modus.

 
Meer informatie
Via de Startpaginadochter backup.startpagina.nl is nog veel meer informatie te vinden over het backuppen van uw data.

 

 

Ingebouwde backupfunctie in XP en Vista

 

In Windows XP en in Windows Vista Business, -Ultimate en -Enterprise zit een mogelijkheid om een complete backup te maken van uw pc en deze zelfs te plannen. Over de gebruiksvriendelijkheid van deze ingebouwde backupsoftware is niet iedereen onverdeeld tevreden, met name die in Windows XP. Oordeelt u zelf. HCC heeft stappenplannen waarmee u deze backupmogelijkheden kunt benutten:
HCC - Backups maken Windows XP of Vista

 

Verder besteedt ook de Windows Vista Helpdesk aan het maken van een backup bij Windows Vista.

 

 

Deze pagina werd voor het laatst bijgewerkt op 06-10-2018 om 11:32 uur